ART THY IN HAVEN

ART THY IN HAVEN 13/05/17-21/05/17

 

ˈheɪv(ə)n

Radovi Uroša Šanjevića (1980) su unutrašnji svetovi u kojima se ukrštaju različita duhovna i umetnička iskustva koje je sticao od Azije preko Evrope do Južne Amerike.

 

Ovaj nomad koji se kao umetnik formirao u Beogradu, Amsterdamu i Koreji, pretvorio je prostor galerije Transformart u svojevsni hram u kome se traganje za duhovnim pretvara u umetnički čin.

 

Sa svoda se poput lijana spuštaju trake na kojima su projektovani eklektični obredi stanovnika amazonskog podneblja. U sredini je svojevrsni oltar za kojim umetnik obavlja verski ritual, dok su na zidu slike rađene vodenom tehnikom ebru.

 

Ovu tradicionalnu tehniku oslikavanja papira, poznatu iz istočnjačkih umetnosti, Šanjević koristi u istraživanju ličnih prostora, krećući se od dekorativnog i apstraktnog ka duhovnim sferama koje istražuje.

 

– U čemu je sličnost ove tehnike sa mojim duhovnim istraživanjima? Svaki put se dešava nešto drugo, ne možeš da računaš na sve što bi hteo da uradiš, jer je ishod uvek iznenađujući, objašnjava svoj pristup.

 

Za one koji su radoznali da otkriju kako se ova tehnika koristi, Šanjević je demonstraira na licu mesta.

text by Ana Otašević

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s